کتاب جامعه شناسی قصور پزشکی به قلم دکتر سیمین کاظمی پزشک مرکز بهداشت شرق در انتشارات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به چاپ رسید .
جامعه شناسی قصور پزشکی
کتاب جامعه شناسی قصور پزشکی به قلم دکتر سیمین کاظمی پزشک مرکز بهداشت شرق در انتشارات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به چاپ رسید .
قصور پزشکی به عنوان مسأله ای اجتماعی که در متن رابطه پزشک و بیمار شکل می گیرد، و کنشگران اجتماعی شامل بیمار و پزشک و جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد، در حیطه ی موضوعات جامعه شناسی قابل طرح، بحث و بررسی است. رویکرد جامعه شناختی به قصور پزشکی، قصور را فراتر از یک مسأله صرفاً فردی و مبتنی بر ویژگی های فردی پزشکان و بیماران دانسته، آن را محصول الگوهای حاکم بر تعاملات اجتماعی و نیز نشأت گرفته از ساختارهای قدرت می داند. در یک رویکرد جامعه شناختی، آنچه که چگونگی رابطه پزشک و بیمار را تعیین می کند، فقط تصمیمات شخصی، فارغ از تأثیر نیروها و معادلات بیرونی نیستند بلکه ساختارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی هستند که بر این رابطه و مسأله قصور پزشکی تأثیر می گذارند. جامعه شناسی متأخر در مواجهه با مسائل اجتماعی هم بر عاملیت فردی تأکید می کند و هم بر ساختارهای مختلف و در مورد قصور پزشکی هم توجه به دیالکتیک عاملیت و ساختار است که می تواند تحلیل دقیقی از این مسأله به دست دهد.
در کتاب جامعه شناسی قصور پزشکی، علاوه بر پرداختن به اهمیت مسأله قصور پزشکی، به بنیادهای نظری مراجعه شده که می تواند در تحلیل جامعه شناختی این مسأله کمک کننده باشد. بعد از آن با استفاده از یافته های پژوهشی که با روش های گوناگون کمی و کیفی از پرونده خوانی تا شرکت در جلسات رسیدگی به قصور پزشکی، مصاحبه با بیماران و پزشکان، مشاهده همراه با مشارکت در مطب پزشکان دارای پرونده قصور و مصاحبه با صاحبنظران تلاش شده که تصویر روشنی از این مسأله در ایران ارائه شود. در یک فصل هم به سیستم های مختلف رسیدگی به قصور پزشکی در کشورهای مختلف پرداخته شده است. سرانجام در فصل آخر تحلیلی جامعه شناختی از مسأله قصور پزشکی در ایران با استفاده از مبانی نظری و یافته های پژوهشی ارائه شده است.